Mottot för Strängnäs ornitologiska klubb är att verka dels för att skydda fåglar och deras biotoper i Strängnäs kommun, dels att vara träffpunkt för fågelintresserade. Berätta om dina observationer och tipsa om intressanta lokaler, såväl inom som utom kommunen. Andra rapporter och funderingar kring fågellivet är också välkomna. Bidra gärna med en bild till bilder@strangnasornitologerna.se
måndag 14 november 2011
Grå november
söndag 9 oktober 2011
Frostig morgon
![]() |
SOK-gänget vid Morups Tånge fyr består av Leif, Staffan, Yngve, Petter, Barbro, Ulf, Lena, Anders, Peter och Inger. Foto: Gunilla |
Läs mer om fyren här
lördag 8 oktober 2011
300-gränsen sprängdes
![]() |
Morgonskådning på Morups Tånge. Foto Gunilla Oleniusson |
På kvällen småprat om dagens upplevelser.
fredag 7 oktober 2011
Det blåser på västkusten
![]() |
Lunnefågelspaning på Fyrudden, Morup: fr v Peter Fridén, (Barbro Hellström skymd), Ulf Gustafsson, Petter Sundin, Anders Carlberg, Staffan Hellbom, Leif Ekblom och Lena C. Foto Gunnilla Oleniusson. |
torsdag 6 oktober 2011
Äntligen framme
![](http://2.bp.blogspot.com/-zeF_Yk0gcc8/To3sTHxGefI/AAAAAAAAAAQ/AIIeVkC1Ah8/s320/Morups%2Bt%25C3%25A5nge%2BSOK.jpg)
onsdag 5 oktober 2011
Förberedelser inför Hallandsresan
fredag 19 augusti 2011
Tuvsnäppa ny art för Strängnäs kommun
I maj hade jag lyckan att besöka Hovgårdens viltvatten samtidigt som en potentiell tuvsnäppa behagade att vila en stund .
Vid fynd av ovanliga/svår bestämda arter krävs ofta att man skriver en sk rapport. Syftet med rapporten är att säkerställa/få en bedömning på att man verkligen har sett det man tror att man har sett. Allt för att statistiken ska bli korrekt.
En rapport består av att man i princip beskriver Hur, när, var och varför man anser att man har sett en viss art. Egentligen inte speciellt komplicerat men i vissa fall kan det vara lite svårt att skriva en. Man vill ju inte kopiera fågelboken rakt av utan komma med något intelligent själv. Dessutom har jag själv lite svårt rent känslomässigt att någon annan ska lägga sig i vad jag anser att jag har sett eller inte. Jag skådar ju trots allt mest för mitt eget höga nöjes skull och inte för att imponera på någon annan ( även om det är kul att kunna drämma i med någon osannolik obs så är delad obs dubbel glädje).
Nå väl nog tjafsat om det. Under sommaren har RRK i Sörmland granskat min rapport och kommit fram till att beskrivning av den observerade fågeln motsvarar en Tuvsnäppa. Vilket innebär att Strängnäs kommun officiellt kan stoltsera med att ha haft besök av en ännu en celibritet under våren 2011. Tuvsnäppa och Gulhämpling, 2 nya arter för kommunen samma månad inte illa. Undra vad hösten kan ge? Tuvsnäppa är för övrigt en art som normalt sett hör hemma på andra sidan atlanten.
söndag 14 augusti 2011
Dagbok Öland 25/7– 4/8 Kryss 300!
![]() |
Fångsten av en lundsångare blev dagboksförfatarens 300:e kryss! |
![]() |
Tårtan med siffran 300 i bananskivor |
tisdag 26 juli 2011
Dagbok från Ottenby 16–24 juli 2011
fredag 22 juli 2011
Bra år för björktrastar
onsdag 20 juli 2011
Exkursion Norrland 30/6 – 3/7 2011
![]() |
Staffan och Ingemar fikar bokstavligt talat på vägen mot Särna |
Fotograferar lavskrikor men missar (i motsats till Petter Sundin) att se en jaktfalk. Kristina och jag åker i förväg tillbaka till Särna och köper pizza.
![]() |
Spaning och lyssnande efter träsksångare vid Alsen i Jämtland. |
![]() |
Ljungpipare i Mittådalen |
![]() |
Tjäderhöna med sex ungar spärrade vår väg |
måndag 18 juli 2011
Dagbok från Ottenby 5–15 juli 2011
På förmiddagen började vi klippa lite buskar i trädgården. Solen sken mycket så pauserna blev många. Under dagen skådade vi en hel del, och man kan bara konstatera att det är ganska lite fågel på Öland just nu. På kvällen var det dags för den första vadarräkningen för min del. Vi gick från stationen upp till norrvik som ligger ca 4 kilometer norr om udden på Ölands östra sida. Vi såg inte så mycket vadare men en del roligt såg vi, bl.a. den svartbenta strandpiparen som finns i Ottenbyområdet.
Vi gick upp runt nio morgonen och tog det ganska lugnt på förmiddagen. Efter lunch började vi klippa lite buskar i trädgården, och det blev ett härligt återseende med häcksaxen! Efter några timmars slit började vi skåda lite istället och såg då några roskarlar som gick på udden. Då åkte vadarburarna ut på tången men tyvärr med magert resultat.
På morgonen tog jag på mig tid att gå de första vadarrundorna för att kolla burarna. Det blev uppstigning vid kvart över tre för att traska ut och brottas med tången. Två större strandpipare var det enda i fångsten fram till lunch. På eftermiddagen fortsatte vi ha koll på burarna men vi städade även ringmärkningslabbet. Under eftermiddagen sträckte det en biätare över stationen men dessvärre satt vi och ringmärkte en stare just för tillfället så vi missade den tyvärr.
På morgonen och förmiddagen var det ganska lugnt på det mesta. Vadarburarna var igång men vadarna var väldigt få på udden. Idag var det återigen dags för en vadarräkning i sandvik och norrvik. Den här gången var det lite mer vadare än sist. I sandvik och norrvik stod det några hundra vadare totalt. Äntligen börjar vadarna komma ned till Öland. Nu hoppas jag bara att det blir ett riktigt bra vadarår.
På förmiddagen var det ganska lugnt, vi försökte fånga lite vadare men det gick inte så bra. Bara en drillsnäppa fick en ring runt benet. Under dagen hittade vi några vandrande smaragdflicksländor i trädgården, det är en ganska ovanlig trollslända i Sverige. Detta var ca 10 fyndet i landet genom tiderna. På kvällen blev det en hård men rolig fotbollsmatch!
![]() |
Ökenvarfågeln plåtad av Petter Sundin |
Idag hade jag sovmorgon till åtta. På förmiddagen satte vi upp tärnnät på Sälön för att fånga tärnor om vädret är bra någon kväll. Vadarburarna fångade fem ängspiplärkor under dagen. Det blev ett nytt handkryss för mig! På kvällen åkte vi upp till Kvinnsgröta för att kolla på den rödhuvade törnskatan. När vi var på väg hem, efter att vi fint fick beskåda törnskatan, passade vi på att åka ned till Bondängen som ligger fem kilometer från Ottenby. På morgonen hade en skådare sett en varfågel där. När vi kom dit hittade vi varfågeln ganska snabbt och vi tyckte att den såg lite skum ut, men varfåglar med alla dessa underarter m m är väldigt klurig att artbestämma. Sedan jag plåtat den, återvände vi hem och laddade upp bilderna på Svalan (artportalen). Efter att fler skådare tittat på bilderna och vi studerat lite litteratur, blev det väldigt intressant. Många tyckte att den liknade en ökenvarfågel.
Vi gick upp ganska tidigt och åkte upp till Bondängen för att leta efter den skumma varfågeln vi haft kvällen innan. Den var snäll och samarbetsvillig, som tur var, och jag fick några hyfsade bilder när fågeln flög. Just på varfåglar är det väldigt viktigt att man ser vingarna för att kunna artbestämma dem. Efter någon timme kände vi oss ganska säkra på att det var en ökenvarfågel och vi larmade ut den på BMS. Ganska omgående kom det mycket folk till platsen för att kryssa den. Detta var det 10 fyndet av ökenvarfågel i Sverige. På dagen lagade vi även några vadarburar som var trasiga.
Vadarna fortsätter att lysa med sin frånvaro så vi fick ägna oss åt att klippa buskar i trädgården. På kvällen fångade vi en grönbena i en utav vadarburarna. Den hade en ring kring benet som kommer från Italien. På kvällen blev det lite skådning men vi såg tyvärr inget revolutionerande.
Idag var det riktigt ruskväder. Det blåset ca 20 m/s och regnade under hela dagen. Vid lunch tog vi upp vadarburarna pga. det kraftiga regnet. Men på kvällen satte vi ut dem igen. Vi passade på att städa stationen när vi ändå inte kunde göra någonting annat.
Jag gick upp tidigt på morgonen för att återigen försöka att fånga vadare men det gick inte så bra idag heller. Vi hoppas på att vadarsommaren skall komma igång snart så det inte blir lika dåligt som förra sommaren. Vi fortsatte med städningen och klippte även lite buskar.
lördag 21 maj 2011
Ölandsexkursion
måndag 16 maj 2011
i väntans tider
Ut mer och kolla av viltvattnen. Vädret är perfekt ömsom sol och sedan lite regn, då rastas det ett tag.
På onsdag åker jag och 3 andra SOK:are till Öland, vi är fulla av hopp inför resan. Kolla bloggen så har ni koll på vad vi hittar.
tisdag 19 april 2011
Gråsugga åt Rördrommen
Anledningen till att jag skriver ett litet inlägg om min donation är inte för att framhäva min hjälteinsats utan för att jag vill uppmärksamma alla de som bidrar till att fältstationer som Rördrommen kan fortsätta med sin veksamhet även om de som i Rördrommens fall blir utsatta för inbrott och förlorar en mängd kikare som på marknaden är värda noll eller mkt lite i varje fall. men kostar en stor slant att ersätta. D v s det finns skert någon annan som har en avdankad kikare som ligger och skäms i någon gömma som kanske kan få ett bättre hem på en fältstation. Det tror i varje fall jag.
torsdag 7 april 2011
Internetskådning - Utveckla din fågelkunskap
Den här sidan är icke-kommersiell och syftar endast till att öka fågelintresset och kunskapen hos fågelintresserade. Registrering på sidan är helt kostnadsfri och de mailbombar absolut inte er.
Vad gör man på sidan då? Jo, de har en mycket stor databas av fågelbilder från i fallande ordning främst Sverige, Europa och övriga delar av Världen.
X! - är ett spel där det dyker upp en bild på en fågel och du ges 5 svarsalternativ. Du får börja om när du svarar fel. Det gäller att klara så många bilder efter varandra som möjligt och svårighetsgraden höjs allteftersom. Den personliga högsta poängen sparas och det blir främst en tävling mot sig själv!
Det är många jättefina bilder från duktiga fotografer man får se. Arter som man sällan får se eller är svårbestämda får man utmärkt träning på att lära sig artbestämma.
En fågelbok behöver man ha nära till hands, för det kommer riktigt svåra bilder.
Länk till sidan: http://www.cybird.se/
Ett bra alternativ till gammal hederlig skådning om man inte kan ta sig ut i det fria.
Lycka till!
tisdag 29 mars 2011
Honfärgad vigghane
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg755VXLbZT88k__BYxrxLiKAW32XuVT3OhdRwC2WyrgONBxz3wkqArGQd7L3q9Oi36lAByUMpn9zMyqcyLwaybH-YAGPdJKwIuklfk7aZmkkyYQp_R5O6kYZAZ3SvFhv_E53ofMPvTumc/s320/Vigghona+vinter+detalj.jpg)
– Men, förklarade Yngve, alla andfåglar som föds, får till en början samma täckning som honan och det går inte att skilja ut hona och hane i fält. Av den orsaken anger man ibland individer där kön är okänt till honfärgade.
– Det är lite lurigt med änder på det viset, att många vuxna fåglar har ruggat färdigt till en komplett hane redan innan jul, medan ungfåglarna kan vänta tills långt in i april-maj innan man kan se vilket kön det rör sig om utan att ha detaljstuderat pennor, ruggningsgränser och annat smått och gott. Honfärgad blir alltså en samlingsbeteckning på fågel med okänt kön som dock ser ut som en hona.
Det är bra att det finns experter som Yngve som kan reda ut begreppen för oss fågelskådaramatörer.
fredag 25 mars 2011
Massdöd av örn runt norska vindkraftverk
Våghalsig fjäril lika snabb som fågel
Saxat ur nyhetsbrevet Miljöaktuellt 24/3 2011
lördag 19 mars 2011
Tysslingen eller var tog våren vägen?
På SOKs årsmötet bestämdes att exkursionen till Tysslingen skulle ställas in p g a den efterhängsna vintern. Detta beslut togs knappt två veckor innan dagens exkursion skulle ske. Naturligtvis fick kung Bore rejält på tafsen under tiden och ett visst hopp tändes under förra helgen att det skulle gå att genomföra en exkursion till Tysslingen. Tyvärr repade kungen mod under veckan och det hela urtartade igår med minst en decimeter snö. Vad att gnälla över exkursionen v ar ju inställd - nja riktigt så enkelt är det ju inte. Om informationen inte är anslagen på hemsidan så får det väl anses som att det som står i programmet gäller. Min tanke som exkursionsledare var väl att pallra mig till Ugglans träd till kl 5 och sedan återvända till sängen och fortsätta sussa sött. Vilket naturligtvis gick om stöpet eftersom en medlemn ringer på fredagkvällen och aviserar intresse. Vad göra? Kolla Svalan och SMHI för att se vad man kan få ut av en heldag i naturen. SMHI lovar strålande vårvinterväder - toppen. Svalan lovar små mängder Sångsvan vid Tysslingen 45 ex rapporterade på fre. Inte alldeles upplyftande, nåväl finns det något annat i Närke? Lite halvrara SPETTAR och lite gäss. Nja inte riktigt så man blir begistrad, men vad har närområdet att erbjuda?
Inget kul rapporterat på fre i Sörmland men hur såg torsdagen ut? Alförädare i Nynäshamn, tillsammans med ett par tusen vigg/knipa. Kort research på var och hur överlöparen ser ut. Hon-färgad ev två ex, hyggligt lätt att hitta lokalen. Taktiken klar för lördagen - övertala ev exkursionsdeltagare om att Nynäshamn är det optimala utflyktsmålet. Vad kamn gå upp mot en färjeterminal? Rätt mycket om man ska vara ärlig.
Några timmars sömn senare befinner jag mig vid samlingsträdet och konstaterar att vi är två st som vill åka ut idag. Den andre tappre är Lars-Olov Persson och han är är lätt övertalad. Nynäshamn låter bra är kommentaren.
Resan till Nynäshamn går lugnt tillväga sex polisbilar och en ambulans, värre var det inte. Men vi behövde inte deras assistans. En trana vid Grödinge ger lite vårkänsla annars är det mkt vinter.
Väl framme i Nynäshamn hittar vi fram till Strandvägen utan att köra vilse men var är det öppet vatten? Is överallt, packad och glad, nja fast är det inte lite blått runt kröken. Jo se på tusan och ankor också. Lite pulsstegring, inte tokmkt änder men några hundra i varje fall och miljön är helt fantastisk. Man kan faktiskt inte tro at man är mindre än en km från terminalen. lite som Kalles camping på julafton. Kolla åt rätt håll så är det OK.
Ut med tuben och börja leta förädare. Motsol och buskar ska det behöva vara sånt ivägen, ja för då tvingas man gå lite till så att man får bättre vinkel på änderna. Vigg, knipa, knölsvan, storskrake, småskrake, havstrut, gråtrut. Är det inte en alförädare - trolig och så dyker den. Kom upp någon gång, ja äntligen men vad nu ska ni redan dra. 1000 simänder lyfter och som av en slump dyker det upp en helmörk and i tubsynfältet - klockren precis som på foto på svalan. Locked on target - följer den under några nervösa sekunder innan den landar igen, Alförädaren hittad! Är väl det lämpligaste att citera vad jag sa till L-O-P:en.
Årets första livskryss för mig tjo-ho. Hjälper L-O-P att hitta den. Vi går igenom änderna och ser ifall vi kan hitta något annat kul. Blir lurad av ett par vigg-honor med ljus näbbrot. Inte Bergand då de har tofs. Efter dryga timmen i solgasset hittar vi en flock med alfågel. Fantastiskt vackra fåglar. Kurrar det inte i kistan dags för lite kafferast. På väg tillbaka till bilen stäcker två Större korsnäbb över oss. Vi fikar och tar en promenad längs strandvägen och hittar än en gång alförädaren. Efter drygt tre timmar vid kusten beger vi oss hemåt. På hemvägen gör vi ett besök i Stalllarholmen, 10 st kajor och tre stäckande tofsvipor på långt håll. På vägen dit hade vi en juvenil havsörn som var på kastavstånd - läckert. Efter Stallarholmen är det svårt att undvika Lötfälten om man ska till Ugglans träd. Äntligen lite mer vår, Sånglärkor, Stare, Sädgås, Grågås, Tofsvipa, 25 st Sångsvanar och Fjällvråk. Det finns hopp och vi var faktiskt i Tysllinge så det så. Åk till Nynäshamn via Södertälje så kan du inte missa det.
tisdag 11 januari 2011
En skogsutflykt med nytt livskryss
Hur gick det med Tönn?
En rödhalsad gås!
Kan violetta vindkraftverk rädda fåglarna?
Enligt forskarna dras insekter till vindkraftverken, som oftast är målade grå eller vita. Insekterna lockar i sin tur till sig hungriga fladdermöss och fåglar, som då riskerar att hamna i turbinbladens väg. Denna idé har stöd i en annan studie som visar att fladdermöss oftast dödas av turbinerna under sommarnätter, när insekter är som mest förekommande.
Strängnäs ornitologiska klubb är förstås intresserad av alla lösningar, även lilafärgade, som kan få fåglar att undvika vindkraftverken.
Läs mer på den här länken