Sidor

torsdag 7 april 2011

Internetskådning - Utveckla din fågelkunskap

Tänkte passa på att tipsa om en möjlighet till högklassig fågelskådning på internet.
Den här sidan är icke-kommersiell och syftar endast till att öka fågelintresset och kunskapen hos fågelintresserade. Registrering på sidan är helt kostnadsfri och de mailbombar absolut inte er.

Vad gör man på sidan då? Jo, de har en mycket stor databas av fågelbilder från i fallande ordning främst Sverige, Europa och övriga delar av Världen.
X! - är ett spel där det dyker upp en bild på en fågel och du ges 5 svarsalternativ. Du får börja om när du svarar fel. Det gäller att klara så många bilder efter varandra som möjligt och svårighetsgraden höjs allteftersom. Den personliga högsta poängen sparas och det blir främst en tävling mot sig själv!

Det är många jättefina bilder från duktiga fotografer man får se. Arter som man sällan får se eller är svårbestämda får man utmärkt träning på att lära sig artbestämma.
En fågelbok behöver man ha nära till hands, för det kommer riktigt svåra bilder.

Länk till sidan: http://www.cybird.se/

Ett bra alternativ till gammal hederlig skådning om man inte kan ta sig ut i det fria.
Lycka till!

3 kommentarer:

 1. Det är ju jätteroligt att kunna identifiera fåglar via deras läten, eftersom det är lättare att höra än att se dem.Hittade en sådan sida för ett tag sen samma som du beskriver fast med ljud,fattar inte var,kan inte hitta den längre.

  Har försökt hitta vem som åstadkom de hesa skriken jag hörde en tidig natt, (kattuggla med halsbesvär?). Jag bor norr om Göteborg, på landet, åkrar, skog,spridda hus. Jag vet hur rådjur rävar och nattskärror låter, måste ha varit en fågel eftersom lätet kom från träden...

  SvaraRadera
 2. Visst är det så! Det finns på Cybird också ett spel där man skall identifiera fåglar med hjälp av deras läten, "Skvirp" kallas det.
  En väldigt bra databas med fågelläten från alla världens hörn är för övrigt www.xeno-canto.org sidan är på engelska men det går bra att söka på latinska namnet. Där är det mycket möjligt att du kan hitta ett läte från kattuggla som stämmer överrens. :)

  SvaraRadera
 3. Tack för dina tips. Jo, jag hittade ett läte som stämde skapligt. Det är kattugglan som tydligen kan ha div. olika ljud för sig.

  SvaraRadera