Sidor

tisdag 28 maj 2013

Ölandsresan med SOK
146 arter och nya arter för alla 8 deltagare.
Helt enkelt riktigt bra och intensiv fågelskådning.

Vi började resan med att på onsdag kväll ägna oss åt nattskärreskådning på alvaret. 3 olika spelande hannar och skymten av en blev resultatet.

Torsdag morgon blåste vi ner till södra udden med en liten omväg via Tvärvägen där vi hade vit stork och aftonfalk. På udden hade vi 1000 tals vitkindade gäss och lite mindre men ändå många prutgäss. Några sillgrisslor och vadare, i form av kustsnäppa, sandlöpare, roskarl och kärrsnäppa. Nästa stopp blev fyrvägen där vi kollade in Alexander en svarttbent strandpipare och rödspov. Därefter tog vi en tur i lunden vilket resulterade i bl a biätare, vit stork, mindre flugsnappare och halsbandsflugsnappare och gulhämpling för delar av oss samt en lurig lärkfalk som togs för aftonfalk till att börja med. Vid Karl den X mur finns ett säkert ställe för höksångare vilken hittades etfter ett bra tags lurande. Proviantering i Grönhögen och larmkoll följde med resultatet, Beuijershamn nästa. Detta då en skedstork kvaddat in där. Skedstorken var snäll och var kvar när vi kom fram och lät sig beskådas på betryggande avstånd.

Fredag började vi med en favorit i repris Beijershamn, skedstorken var kvar och hade fått sällskap av bl a myrsnäppa och mosnäppa. P g a surt väder drog vi relaivt snabbt vidare söderut för att ägna oss åt 150 kustsnäppor i praktdräkt i Västerstadsviken och flodsångare samt rosenfink vid Ventlinge strand. Nästa stopp blev Albrunna kalkbrott för att leta pungmes och gråhakerdopping. Anna dunmpade vi i Albrunna lund då hon inte ville springa runt i obanad  terräng. Ett lyckat drag för delar av församlingen visade det sig till slut. Någon pungmes hittade vi inte trots idogt letande men väl 6 par gråhake och tornseglare som svischade förbi på 1 m avstånd. Nästa stopp var planerat att bli Sebybadet men först skulle jag hämta Anna i lunden. Det första jag hör när jag hoppar ur bilen är en rosenfink och det andra en sommargylling. Anna och Lars får höra den övriga inte trots att de ringdes in men under den timme som den efterlyssnades hördes inget tyvärr.
Därefter besöker vi Sebybadet med relativt mager resultat, dvärgmås och kustpipare samt Görans dämme med svarttärna och ruvande sångsvan som det bästa. Dags att bryta och handla mat för min bil. Vilket gav en röd glada som bonus.

Lördagen chockstartas med en flodsångare som maler på i och då menar jag i trädgården, sängkryssad. Därefter styr vi kosan norrut mot Kapelludden en ruggig lokal för allt men kanske främst för smalnäbbad simsnäppa så här års. Resultat blev 2 st denna gång samt myrspov och småtärna. Därefter glider vi vidare till Petgärde träsk en stensäker lokal för pungmes som även denna gång svarar upp till förväntningarna. Lysande obs på pungmes. Väl tillbaka vid bilarna blir det larmkoll och öråd med beslut att bränna söderut. En m,indre skrikörn har siktats vid lunden och den verkar kryssa sig sakta norrut. Vi hinner fram till Stormaren vid Degerhamn i grevens tid. Ut med grejorna och in med örnen i tuben på en gång. Därefter hinner vi med en lundsångare i Albrunna innan vi besöker Stenhusa bod för lite oprylkoll och glassinköp. dagen avslutas vid Gårdbyhamn där en kustlabb visar upp sig på bra håll.

Söndagen ägnas åt städning och hemfärd p g a regn.

Deltog gjorde Ulf Gustafsson, Anna Struwe, Lars Gustafsson, Jonas Strömberg, Bernt Andersson, Kjell Thorsén och Jonas Jörnemark

1 kommentar:

  1. Roligt att läsa att ni hade en sån bra exkursion! Tempot verkar ha varit på högvarv.
    /Barbro

    SvaraRadera