Sidor

måndag 18 juli 2011

Dagbok från Ottenby 5–15 juli 2011


Tisdag 5 juli:
Idag anlände jag återigen till udden med en hel sommar framför mig. På vägen ned åkte vi förbi Bottorp som ligger strax söder om Kalmar för att kolla på Sibirisk Tundrapipare och Silkeshäger. Efter ett lyckat stopp med båda arterna ”inhängda” fortsatte vi mot Öland. På kvällen blev det en lång och härlig fotbollsmatch på gräsmattan framför stationen.
Onsdag 6 juli:
På förmiddagen började vi klippa lite buskar i trädgården. Solen sken mycket så pauserna blev många. Under dagen skådade vi en hel del, och man kan bara konstatera att det är ganska lite fågel på Öland just nu. På kvällen var det dags för den första vadarräkningen för min del. Vi gick från stationen upp till norrvik som ligger ca 4 kilometer norr om udden på Ölands östra sida. Vi såg inte så mycket vadare men en del roligt såg vi, bl.a. den svartbenta strandpiparen som finns i Ottenbyområdet.
Torsdag 7 juli:
Vi gick upp runt nio morgonen och tog det ganska lugnt på förmiddagen. Efter lunch började vi klippa lite buskar i trädgården, och det blev ett härligt återseende med häcksaxen! Efter några timmars slit började vi skåda lite istället och såg då några roskarlar som gick på udden. Då åkte vadarburarna ut på tången men tyvärr med magert resultat.
Fredag 8 juli:
På morgonen tog jag på mig tid att gå de första vadarrundorna för att kolla burarna. Det blev uppstigning vid kvart över tre för att traska ut och brottas med tången. Två större strandpipare var det enda i fångsten fram till lunch. På eftermiddagen fortsatte vi ha koll på burarna men vi städade även ringmärkningslabbet. Under eftermiddagen sträckte det en biätare över stationen men dessvärre satt vi och ringmärkte en stare just för tillfället så vi missade den tyvärr.
Lördag 9 juli:
På morgonen och förmiddagen var det ganska lugnt på det mesta. Vadarburarna var igång men vadarna var väldigt få på udden. Idag var det återigen dags för en vadarräkning i sandvik och norrvik. Den här gången var det lite mer vadare än sist. I sandvik och norrvik stod det några hundra vadare totalt. Äntligen börjar vadarna komma ned till Öland. Nu hoppas jag bara att det blir ett riktigt bra vadarår.
Söndag 10 juli:
På förmiddagen var det ganska lugnt, vi försökte fånga lite vadare men det gick inte så bra. Bara en drillsnäppa fick en ring runt benet. Under dagen hittade vi några vandrande smaragdflicksländor i trädgården, det är en ganska ovanlig trollslända i Sverige. Detta var ca 10 fyndet i landet genom tiderna. På kvällen blev det en hård men rolig fotbollsmatch!

Ökenvarfågeln plåtad av Petter Sundin
Måndag 11 juli:
Idag hade jag sovmorgon till åtta. På förmiddagen satte vi upp tärnnät på Sälön för att fånga tärnor om vädret är bra någon kväll. Vadarburarna fångade fem ängspiplärkor under dagen. Det blev ett nytt handkryss för mig! På kvällen åkte vi upp till Kvinnsgröta för att kolla på den rödhuvade törnskatan. När vi var på väg hem, efter att vi fint fick beskåda törnskatan, passade vi på att åka ned till Bondängen som ligger fem kilometer från Ottenby. På morgonen hade en skådare sett en varfågel där. När vi kom dit hittade vi varfågeln ganska snabbt och vi tyckte att den såg lite skum ut, men varfåglar med alla dessa underarter m m är väldigt klurig att artbestämma. Sedan jag plåtat den, återvände vi hem och laddade upp bilderna på Svalan (artportalen). Efter att fler skådare tittat på bilderna och vi studerat lite litteratur, blev det väldigt intressant. Många tyckte att den liknade en ökenvarfågel.
Tisdag 12 juli:
Vi gick upp ganska tidigt och åkte upp till Bondängen för att leta efter den skumma varfågeln vi haft kvällen innan. Den var snäll och samarbetsvillig, som tur var, och jag fick några hyfsade bilder när fågeln flög. Just på varfåglar är det väldigt viktigt att man ser vingarna för att kunna artbestämma dem. Efter någon timme kände vi oss ganska säkra på att det var en ökenvarfågel och vi larmade ut den på BMS. Ganska omgående kom det mycket folk till platsen för att kryssa den. Detta var det 10 fyndet av ökenvarfågel i Sverige. På dagen lagade vi även några vadarburar som var trasiga.
Onsdag 13 juli:
Vadarna fortsätter att lysa med sin frånvaro så vi fick ägna oss åt att klippa buskar i trädgården. På kvällen fångade vi en grönbena i en utav vadarburarna. Den hade en ring kring benet som kommer från Italien. På kvällen blev det lite skådning men vi såg tyvärr inget revolutionerande.
Torsdag 14 juli:
Idag var det riktigt ruskväder. Det blåset ca 20 m/s och regnade under hela dagen. Vid lunch tog vi upp vadarburarna pga. det kraftiga regnet. Men på kvällen satte vi ut dem igen. Vi passade på att städa stationen när vi ändå inte kunde göra någonting annat.
Fredag 15 juli:
Jag gick upp tidigt på morgonen för att återigen försöka att fånga vadare men det gick inte så bra idag heller. Vi hoppas på att vadarsommaren skall komma igång snart så det inte blir lika dåligt som förra sommaren. Vi fortsatte med städningen och klippte även lite buskar.
Petter Sundin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar