Sidor

onsdag 20 juli 2011

Exkursion Norrland 30/6 – 3/7 2011

Jag och hustrun Kristina gillar att skåda fjäderfän men är inte lika inbitna och kunniga som skådarproffsen i SOK. Trots det hakade vi på en exkursion långt in i Jämtland. Det blev många intressanta stopp efter vägen och obsar som åtminstone jag hade missat utan den kunniga gajdningen. Reskamrater var veteranerna Ingemar Palmberg, Leif Ekblom, Staffan Hellbom, Yngve Meijer med hund, Lars-Olof Persson och ynglingen Petter Sundin.

Staffan och Ingemar fikar bokstavligt talat på vägen mot Särna
Torsdag 30 juni: Härlig sommarmorgon med nästan spegelblank mälaryta. Iväg prick kl 6 från samlingspunkten vid Ugglans träd. Varm och klart väder hela resan. Vi fikar vid 10-tiden vid en sjö. Kollar på vägen bland annat smålom i Billsjön. Checkar in vid 14-tiden på vandrarhemmet i Särna och fortsätter sedan till Fulufjälls nationalpark och Nipeskärsfallet.
Fotograferar lavskrikor men missar (i motsats till Petter Sundin) att se en jaktfalk. Kristina och jag åker i förväg tillbaka till Särna och köper pizza.

Spaning och lyssnande efter träsksångare vid Alsen i Jämtland.

Fredag 1 juli: Upp kl 6. Ösregn, vilket inte bekymrar mina reskamrater. Efter frukost startar hela gänget med Alsen i Jämtland (50-talet mil norröver) som huvudmål. En träsksångare har synts där i flera dagar. Väl framme syns den inte men hörs med sitt gräshoppsliknande läte, till lycka för alla utom för personer med nedsatt hörsel dvs Ingmar Palmberg och undertecknad. Kristina och jag lämnar sällskapet lite tidigare och checkar in på vandrarhemmet i Mittådalen. 

Ljungpipare i Mittådalen
Lördag 2 juli: Upp kl 6 på. Hustrun och jag kör ett eget program denna dag. Först bilar vi upp till parkeringen på Flatruet och spanar efter lappsparvar, men tji. Efter tips från Yngve Meijer gör vi ett nytt försök vid ett plåtskjul närmare Mittådalen – inga lappsparvar men däremot några ganska orädda exemplar av rödstjärt. Efter att tagit skapliga bilder styr jag ut på grusvägen mot Funäsdalen men Kristina handlar först tre rökta (vildfiskade) fjällrödingar i en affär med vilt och fisk.
Efter någon kilometer får Kristina får syn på några ripor. Jag parkerar bilen men hinner inte få fram kameran i tid, inte heller när en morkulla svischar förbi. Kristina får spår på en ljungpipare med ungar. Nu har jag bättre lycka med kameran.
Väl framme i Funäsdalen parkeras bilden vid Eriks hotell varpå vi startar en vandring upp mot Funäsberget (980 m) och ned på andra sidan. Totalt 9 km, en rätt så jobbig vandring på tidvis blöta stigar. När vi på något sega ben når toppen, möter vi en holländsk familj med tre småbarn, som verkar anmärkningsvärt pigga. De har tagit skidliften upp…
Tjäderhöna med sex ungar spärrade vår väg
På återfärden till Mittådalen ser vi en tjäderhona på vägen. Kameran med teleobjektiv ligger förstås i ryggsäcken. Lyckas med min lilla fickkamera, Canon Powershot S95, få en bild.
Åter på vandrarhemmet dusch och vila med bokläsning, innan större delen av SOK-gänget (Yngve måste vara hundvakt och kan inte följa med) i två bilar kör till Funäsdalen för middag kl 19 på restaurang Eriks. "Öppningserbjudande" för 150 kr innehåller en skaldjursförrätt och grillad biff som huvudrätt, mycket prisvärt och gott.
Innan vi vänder "hemåt" spanas det efter en rapporterad busksångare "bakom Shell-macken" i Funäsdalen. Tyvärr hör inte ens experterna något.
Söndag 3 juli: upp kl 0600. Efter frukost startar vi hemresan (övriga sällskapet ska skåda på hemvägen – vi åker mer direkt). Stannar vid ett grustag på grusvägen mot Funäsdalen och fotograferar backsvalor. Någon km längre bort ser vi en tjäderhöna med sex ungar springa över vägen. Stannar till i Vikarbyn, där vi vid sidan av genomfarten hittar en mycket trevlig restaurang och äter rostbiff. Hemma vid 16-tiden efter totalt cirka 170 mil.
Peter Hennix

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar